Βόρειες Σποράδες

Βόρειες Σποράδες

Ακολουθώντας τη ρότα των Αρχαίων αργοναυτών και αφήνοντας πίσω μας την Αρχαία Ιωλκό (τη σημερινή πόλη του Βόλου), συναντάμε το πανέμορφο νησιώτικο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων ( ΣΚΙΑΘΟ – ΣΚΟΠΕΛΟ-ΑΛΟΝΝΗΣΟ). Οι Βόρειες Σποράδες βρίσκονται ανατολικά των Ακτών του Πηλίου.

Η Σκιάθος είναι το πιο κοντινό προς το Πήλιο νησί των Βορείων Σποράδων. Ολόκληρο το νησί είναι καταπράσινο από ελιές, πεύκα και θάμνους. Κάθε γωνιά της Σκιάθου είναι ένας πίνακας ζωγραφιστός, με φόντο πάντα την καταγάλανη θάλασσα, την ελιά και το πεύκο. Το πιο κοσμοπολίτικο απ’ όλα τα νησιά των Σποράδων. Έχει το αεροδρόμιο, πολλά ξενοδοχεία και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση.

Η Σκόπελος είναι το μεγαλύτερο νησί των Βορείων Σποράδων, που παράλληλα προσφέρει και πάρα πολλά ενδιαφέροντα. Νησί με πλούσια ιστορία έχει να επιδείξει πολλά μνημεία παλαιών χρόνων. Καθώς μπαίνουμε στο λιμάνι της Σκοπέλου ξεπροβάλουν τα σπίτια του νησιού χτισμένα πανοραμικά, με τις πέτρινες στέγες, όλα με μεγάλα χαγιάτια και μπαλκόνια. Μπορεί κανείς, προκειμένου να γνωρίσει το νησί, να κάνει περιπάτους στα στενά δρομάκια της πόλης, που επιφυλάσσουν για το επισκέπτη ευχάριστες εκπλήξεις, όμορφα αρχοντικά, πλατείες και γραφικά κάτασπρα εκκλησάκια.

Η Αλόννησος είναι το τρίτο κατά σειρά μεγάλο νησί των Βορείων Σποράδων. Το νησί έχει μήκος 11 ναυτικά μίλια και καταλαμβάνει επιφάνεια 62 τετραγωνικών μέτρων. Η νότια και ανατολική πλευρά έχει χαμηλό και ομαλό έδαφος και σχηματίζει πλήθος από θαυμάσιες παραλίες κυρίως με λεπτά βότσαλα και άμμο, σε αντίθεση με τη δυτική πλευρά όπου υπάρχουν απόκρημνες. Οι σημαντικότεροι οικισμοί του νησιού είναι το παραδοσιακό χωριό Χώρα Αλοννήσου χτισμένη σε ύψωμα, το Πατητήρι σημερινό λιμάνι, το Βότση και η γραφική Στενή Βάλα. Προς τα βόρεια και νότια της Αλοννήσου απλώνεται ένας αριθμός από ακατοίκητα μικρότερα νησάκια εξαιρετικής ομορφιάς. Τα σημαντικότερα είναι Περιστέρα, Σκάντζουρα, Κυρά Παναγιά, τα Γιούρα, η Ψαθούρα, το Πιπέρι.

Η Αλόννησος μαζί με τα παραπάνω ερημονήσια συνθέτουν ένα νησιώτικο σύμπλεγμα απαράμιλλης ομορφιάς, γι’ αυτό και από το 1992 η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ.